Is-smältning mot fritt fall

Av Österrikes 95 glaciärer krymper 93, snitt 17m. Värsta 97m=ny-rekord.
Vattendragens sommarflöde kommer dramatiskt att minska, allteftersom de flödesutjämnande glaciärerna försvinner. Då kommer temperaturerna stiga&luftfuktighet falla, allt snabbare. Varje pöl/isbit dunstar bort, lokalklimatet blir olidligt. Glaciärernas buffring av temp/fukt kommer att inses av allmänheten först när den är borta, och floderna sinat.

Mänskligheten är som en bergsklättrare, som hänger ”säkrad” i ett rep som löper upp över en bergsbult, sen ner till ett isblock som motvikt, som just släpper. Repet glider nu allt fortare genom bulten, vi faller.
Magleva-bygge är både lönsam och bot, som att greppa uppgående repände, ve idiot som säger ”vänta med bot, kan ta änden på nedgång om behövs, får ju tag i änden sen när den passerat bulten ju”.


Ekonom:Dröj släcka hus tills aska -spar vtn

Nationalekonomen Krusell anser ”Klimathotet har liten ekonomisk inverkan”, eftersom ”diskontering minskar kostnaden med tiden”.
Därför bör man enligt honom senarelägga åtgärder, för då blir dom billigare.
Detta pga att diskonteringsräntan är 1%, för Krusell ”brukar göra så”.
Att senarelagt CO2stopp ger exploderande klimatskador förstår han inte.

Låt mig därför likna klimatuppvärmning med en husbrand: Hans diskonterings-argument leder här till att skjuta upp släckning. För då kommer vattenräkningen senare, så man får räntevinst! Sånt släck-råd är ju absurt, ignorerar att huset brinner ner, irreversibelt: Askan suger inte upp vattnet sen, och åter-reser väggarna. Han förstår inte att det är så med klimatet: gränser passeras, med smältning av glaciärer och permafrost. Albedo+metan skapar då en drastiskt högre netto-infångning av värme varje år, som automatiskt ökar temperatur och fortsatt smältning i sekel, även om vi magiskt skulle kunna stoppa våra CO2-utsläpp.
Återställning av tidigare rubbningar har visat sig ta 10.000-tals år=irreversibelt i vårt perspektiv, och vår rubbning nu är betydligt värre/snabbare: skenande växthuseffekten på Venus stoppade aldrig, blev hetare än Merkurius trots dubbelt sol-avstånd.

Att bränna fossilbränsle, ger klimatskada=20*mack-priset på bränslemängden -min tillbyggnad härledd ur Stern-utredningen. Krusells ”förbättring” är tvärtom, han vill stryka Sterns beräkning att totalskadan är 20% av BNP, ignorerar klimatkatastrofer+offer, som avfärdas med:
INTE möjligt värdera människoförflyttningar av tex översvämning
Dvs strunt i dom, det är för jobbigt att beräkna. Att förlora barn+hus+bohag är en katastrof dom ska tåla+betala tycker han!

Samma vid husbrand: visst behov kan uppstå att flytta från askhögen,
men nytt hus kan dom ju köpa av endags räntevinsten på vattenräkningen!
Man baxnar, han är en utmärkt parodi på korkade ekonom-skeptiker i USA köpta av oljeindustrin.
Skövlare, som gräshoppa eller människa med hoppar-IQ, kan inte tillåtas förstöra hus/jord. Åk och terraforma mars istället, där når naturhataren redan från start sitt slutmåls-ideal: slippa naturen.

Pengar är bara vårt triviala bytesmedel. Naturlagarna däremot är det avgörande, som styr alla våra livsprocesser. Så ekonomer utan någon som helst naturvetenskaplig bildning är diskvalificerade från att yttra sig om sådant som berör liv/natur/fysisk verklighet, som klimat.

Ekonom är som en fot som bråkade med hjärtat om vem som var viktigast:
Foten sa han bar alla andra, och alla kroppar han sett hade fot, men ingen hjärta, så vitt han sett med sin JÄTTE-erfarenhet. Hans kompisfot, som han format internationell kommitte med, hade också JÄTTEmkt av sån info. Så sa han, och sparkade hjärtat till stopp. Men akuten befordrade flesta organ till transplantation, utom foten som fick foten.

Lyssna istället på dom andra: Ehrlich/Rockström/Arrow/Crowder/Folke -som kan ekologisk ekonomi, och naturens värde.
Och Sukhdev sist i Magleva räddar ekosystem

Blogg: nationalekonomi, skeptiker, klimatskeptiker, klimat, vidskepelse, olja, politik

Annonser
Det här inlägget postades i Ekonomi, Klimat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Is-smältning mot fritt fall

  1. Josef Boberg skriver:

    ”Ekonom är som en fot som bråkade med hjärtat om vem som var viktigast”

    VÄL TALAT !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s