Förbifart partikel/gift-fabrik

Per kvm väg, ger Förbifarten 100x mer partiklar än Hornsgatan. Men F har 10x större yta, och är torr=producerar på topp hela vintern, =10x längre tid än de vårveckor då Hornsgatan är torr. Ovan 100x10x10 gör därmed hel vinters partikelproduktion 10.000x större för Förbifart än Hornsg.
Partiklarna kommer ut i tunnel-torn/mynningar, lyfts av bilars fartvind, avgas/stadsvärme, men vädras inte ut till jethöjd. Lyftet stoppas av lager ljum luft, ”inversion” som fungerar som glaslock, och är vanligt på vintern.
Bevis serverades i näsan på oss vid ett stank-utsläpp i Örebro:
Stanken vädrades inte pga locket, bredde bara ut sig i sidled, så kunde avnjutas i hela Södermanland, sen Sthlm, 20 mil fr. källan.
Också partiklarna stängs in så av locket, men är dödliga, fylls på av F, bildar moln som sveper in bl.a Sollentuna som ligger intill och i förhärskande vindriktning.

Gift-taxi: nanopartiklarna är i sig ofta giftiga, plus drar till sig+ansamlar gifter på partikelytan, fraktar gift.
Injektion i blodet: partiklarna är så små att de når in via lungblåsor in i blodet, följer blodomloppet, gifterna når med taxin varje organ i kroppen.
Medicinare fasar för samhällets snabba ökning av nya kemikalier, vars verkan vi inte vet, än mindre kombinationseffekter. Nyfödda är extremt känsliga, miljökarantän år 1 i Åre?
Förbifarten tar fasan i kubik: Gift-taxin masskombinerar gifter perfekt på partikelytan, t.om ok ämnen har blivit dödliga ihop. Miljarder såna gift- cocktails injiceras direkt i blodet på var och en av miljonen försöksråttor: vi.

”Bilburen S-bo” ska veta att 60-90% av fordonen på Essingeleden är bil+ensam man. Snabb-buss mellan förorter, med PC-nät & fika, skulle locka bort många. Redan i år kan minimala 4 bussar+släp avlasta 10%, ge flyt för 0,01% av F. Mer om allt ovan i Förbifart6.
Torbjörn Rosdahl höjde SL-kortet 3 chipspåsar: vet mer om chips än klimatkostnader, som för fossilbränslen är 20x pumpens pris, så bil subventioneras kraftigt. För rättvisa mellan trafikslag, bör kortet istället sänkas till 1/20.   /Lars Hörnfeldt, fysiker, Töjnan
Förbifart -lista på inlägg

Annonser
Det här inlägget postades i Bygge, Hälsa och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s